Kulturkalender #4 2013

Kulturkalender #4 2013
Som alltid så kommer här vår Kulturkalender. Vi ger dig tips på saker som händer i höst/vinter. Läs mer nedan.

OKTOBER

16 OKTOBER T.O.M 17 OKTOBER
M² AV OCH MED CIA EA EO
Black Box, Norrlandsoperan
En föreställning med akrobatik, teater och dans på samma gång. Den börjar med att fyra jonglörer möts, under föreställningens gång krymper rummet de befinner sig i och det slutar med att de alla uppträder på just en kvadratmeter.

23 OKTOBER T.O.M 27 OKTOBER
JAZZFESTIVALEN
NorrlandsOperan och Umeå Folkets Hus
Jazzfestivalen startade 1968 och har hållit igång sen dess. I år blir det fem dagar fyllda med jazz och dessutom barnkonserter, workshops och seminarier. Några av banden som kommer i år är Sidsel Endresen med Stian Westerhus, Dave Holland Prism med Kevin Eubanks och Mariam The Believer.

27 OKTOBER T.O.M 6 JANUARI
UTSTÄLLNING MED KNUTTE WESTER
Västerbottens museum
Umeåbaserade konstnären Knutte Wester har utställningen Ofrivilliga nomader på Västerbottens museum. Det blir både film, tuschteckningar och skulptur med samhällets små och svaga grupper som gemensam nämnare.

NOVEMBER
7 NOVEMBER
KULTURLUNCH
Ägir (Umeå Folkets Hus)
Möt andra i Umeås kulturliv på en lunch. Klockan 11:30 börjar lunchen och pågår till klockan 13:00. Du köper din mat på TC och går sedan ner till Ägir där vi umgås och pratar över en lunch.

7 NOVEMBER
UMEÅGALAN
Aula Nordica och Nolia
Umeågalan har sedan 2004 delat ut priser till Umeås entreprenörer och nu är det dags igen. Detta år är det deras 10-årsjubileum och det blir underhållning, inspiration och priser. Se till att skaffa en biljett i tid då dessa brukar försvinna snabbt.

8 NOVEMBER
”KULPÅSCEN” MED GARVSYRA
Ersboda Folkets Hus
Revykväll med Garvsyra.

8 NOVEMBER T.O.M 10 NOVEMBER
ÖNSKEKONSERT
Gårdslokal i Umeå (info kommer)
En föreställning om en kvinna som gör de vanliga bestyren i hemmet dag ut och dag in, tills en dag kommer och hon tar livet av sig. Pjäsen skrevs i början av 70-talet av FX Kroetz och tar upp ämnet om självmord då han ville belysa det eftersom det var tabubelagt i samhället under den här tiden. Även idag är ämnet aktuellt då depressionen växer sig starkare i landet.

12 NOVEMBER T.O.M 1 DECEMBER
SNÖDROTTNINGEN
NorrlandsOperan
I november kommer NorrlandsOperan med operan Snödrottningen som baseras på H.C. Andersens klassiska saga med samma namn. Föreställningen går den 14, 16, 17, 22, 24, och 30 november samt den 1 december.

13 NOVEMBER
FÖRELÄSNING
Västerbottens museum
Klockan 19 håller Thomas Larsson, professor i arkeologi vid Umeå universitet, i föreläsningen “Älgen, människan och klimatet i Norrland för 4000 år sedan”.

15 NOVEMBER T.O.M 17 NOVEMBER
HÖSTLJUS
Centrala Umeå
Nu blir det åter dags för Umeå Höstljus. Staden fylls av ljus i alla konstellationer. Obs, datumen är preliminära.

DECEMBER
2 DECEMBER
NOGNU!
Aula Nordica
Föreningen Män för jämställdhet arrangerar tillsammans med Kyrkan på campus en konferens om mäns övergrepp på kvinnor, barn och andra män. Det blir fyra föreläsare som tar tag i ämnen som ”Hur ändrar vi mansmönster?”, ”Pappa på riktigt – Vad gör pappagrupper för nytta?”, ”Program, behandling eller arbete – Hur ska jag stoppa mitt våld?” och ”Frihet från våld”.

5 DECEMBER
KULTURLUNCH
Ägir (Umeå Folkets Hus)
Möt andra i Umeås kulturliv på en lunch. Klockan 11:30 börjar lunchen och pågår till klockan 13:00. Du köper din mat på TC och går sedan ner till Ägir där vi umgås och pratar över en lunch.

5 DECEMBER
MÅNS MÖLLER
Idun (Umeå Folkets Hus)
Måns Möller kommer till Umeå med showen ”Jävla Pajas – Det här skojar du inte bort”. Den handlar om att vara pappa till Viggo.

7 DECEMBER
FORLORN FEST
Verket
Umeås egen black metal-festival är tillbaka för fjärde året i rad. Räkna med en mörk och ondskefull kväll.

9 DECEMBER T.O.M 23 DECEMBER
UMEÅ CHRISTMAS MARKET
Centrala Umeå
Nu är det åter dags för Umeå C att arrangera sin årliga julmarknad. Med massor av shopping så fylls centrum med julsaker.

11 DECEMBER
FRAGMENTS
NorrlandsOperan
Dansarna i Les Slovaks och NorrlandsOperan började samarbeta på föreställningen ”Fragments” våren 2012 och nu kommer de med slutresultatet. De kombinerar retropop och stråkar med finess, humor och värme.

13 DECEMBER
ALEX SCHUMAN – ÄLSKA MIG
Idun (Umeå Folkets Hus)
Alex Schuman kommer till Umeå med föreställningen ”Älska mig” som är en humoristisk betraktelse över samtidens vansinniga jakt på bekräftelse.

19 DECEMBER
HÅKAN HELLSTRÖM
Idun (Umeå Folkets Hus)
Håkan Hellström kommer till Umeå och uppträder, detta är den enda spelningen som blir i Norrland. Håkan slog igenom med låten ”Känn ingen sorg för mig Göteborg”.

Med reservation för eventuella fel och ändringar.

Det här inlägget postades i Alla artiklar, Kulturkalendern, QLTR 2013 #4. Bokmärk permalänken.