Mode: Smycken

Producerat för Umemodellen
Fotograf: Niklas Carlsson
Modell, makeup och hår: Kari Berg
Smycken från: Guldsmedjan

Hur är bilderna gjorda?
Att fotografera betyder egentligen att måla med ljus. Långt innan photoshop fanns skapade man effekter i bilder genom att experimentera med ljuskällor och kamerainställningar. Många av bilder som man historiskt trott varit “spökbilder” eller ufon har i själva verket varit skickligt iscensatta fotografier. Man trodde ju länge att en bild inte kan ljuga, men självklart kan en bild innehålla trick.
Tekniken som använts i dessa bilder är “lightpaint”, att måla med ljus, en teknik som fotografen bakom bilderna använt länge som ett komplement till dagens digitala tekniker.
– Att göra en bild “färdig” i kameran är i dagens fotovärld en utmaning, eftersom det går att göra så mycket digitalt, berättar Niklas. Precis som smyckena i bilderna är ett hantverk ville jag skapa en ljussättning som var ett hantverk och som ger extra uttryck åt de olika designerna. Jag ville försöka ge varje serie smycken sina egna uttryck.
– Det är också ett oerhört intressant sätt att visa på att man inte behöver blixtljussättning för tiotusentals kronor för att göra en häftig ljussättning, i detta fall räcker det med en lampa under hundralappen från Clas Ohlson.

Bilderna ni ser är alltså gjorda “i kameran”, endast små justeringar är gjorda digitalt i efterproduktionen.

Det här inlägget postades i Alla artiklar, Mode, QLTR 2013 #4. Bokmärk permalänken.