Nordisk Science Fiction filmtips

QLTR tipsar om filmer på temat “Nordisk Science Fiction”
Alltför ofta stirrar vi oss blinda på Hollywoodproduktioner, biografens senaste lista, dvd-toppen och andra etablerade filmdistributionskanaler när många pärlor kanske finns oss mycket närmare än så. Bara i Norden har det spelats in massor av film i alla genrer av talangfulla eldsjälar, varav många är helt okända för de flesta.

Vi har valt att i detta nummer titta lite närmare på området science fiction. Många hörde talas om finska filmen “Iron Sky”, komedin om nazister på månen, som gick upp på biograferna förra året, en film som delvis använt “crowdfunding” som finansieringsform. Men det finns oerhört många fler pärlor i genren.

Vi vände oss därför till Peter Öberg, som vi törs kalla expert på området och som till och med har skrivit böcker om Nordisk science fiction.

Vi bad Peter om 3 filmtips och här kommer de.
nato”Nato Commando”
Vad: Långfilm (Finland, 2005)
Regi: Ville Lähde
Medverkande: Ville Lähde, Sami Saarinen, Antti Kiuru

Finland har en ytterst levande amatörfilmarscen med olika grupper som gärna gör genrefilm utan nämnvärd budget eller stöd av myndigheter. Trash Video är en av dessa grupper, ett glatt gäng som gärna håller sig inom skräck- och science fiction-genrerna. Actionrullen Nato Commando handlar om Alex Lommo (spelad av filmens regissör Ville Lähde) som är Natos hårdaste soldat. Han har dock pensionerat sig och bor numera ensam i en stuga. Hans gamla kompanjon, överste Fägerlund, dyker en dag upp för att övertala honom att utföra ett uppdrag. Fägerlund kidnappas mitt framför ögonen på Alex. Jakten på att återfinna översten för Alex till en fabrik där mystiska experiment pågår.
Visst märks det att budgeten är begränsad, men Nato Commando är så full med action, humor och galna infall att man inte kan annat än älska filmen. Tempot är högt och skådespelarna förvånansvärt bra för en amatörfilm – Ville Lähde är skön i hjälterollen och Antti Kiuru gör ett oförglömligt porträtt av överste Fägerlund. Detta är filmen som bevisar att entusiasm och vilja kan vara nog så viktigt som pengar.

blindpassasjer”Fripassageraren (Blindpassasjer på norska)”
Vad: Tv-serie (Norge, 1978)
Regi: Stein Roger Bull
Medverkande: Henny Moan, Marit Østbye, Trini Lund, Bjørn Floberg, Ola B. Johannessen

Ett rymdskepp där besättningen umgås, pratar, dricker kaffe – och finner att skeppet utökats med en okänd passagerare. Nej, det är inte Alien vi pratar om. Norska miniserien Fripassageraren kom året innan. Men visst finns det likheter. De norska science fiction-författarna Tor Åge Bringsværd och Jon Bing har skrivit manus, och resultatet är en tät, intelligent och stämningsfull historia. Det blir en sorts ”who dunnit” av det hela. Besättningen finner bevis på att en besättningsmedlem mördats – problemet är bara att ingen saknas. En utomjording har tagit skepnaden av en av besättningsmedlemmarna – men vem? Och varför?
Som ofta är fallet i science fiction återfinns i Fripassageraren filosofiska och moraliska funderingar under den yttre handlingen.  Samma upphovsmän ligger bakom ännu en norsk science fiction-miniserie, som kom något år efter. Den paranoida ”Ta den ring” innehåller i viss mån också rymdvarelser men tar plats på jorden – och är också sevärd.

svenskaslut”Svenska slut”
Vad: Tv-serie (Sverige, 2002)
Regi: Pontus Wikström
Medverkande: Martin Wikström, Wallis Grahn, Jonatan Lundberg, Göran Forsmark

I Boden spelades tv-serien Svenska slut in – en bisarrt humoristisk och, skulle man kunna säga, cynisk skildring av en anläggning i ett framtida Sverige där radioaktivt avfall från hela Europa tas om hand. Norra Sverige har blivit ett öde och strålskadat landskap där Svensk Slutförvarings anställda lever ett miserabelt liv instängda i berget, riskerandes strålskador och olyckor. I anläggningen pågår också experiment i syfte att skapa en hybrid mellan människor och kackerlackor, en varelse som ska tåla den farliga strålningen.
I all sin misär är Svenska slut ändå en härlig serie. Miljöerna är skitiga, gråa och fula, människorna är skitiga, gråa och fula, tillvaron är miserabel, men här finns också mycket humor – torr och absurd på en och samma gång. Svenska slut är en originell serie som döljer en tragisk kärna bakom absurditeterna. Tyvärr finns den inte utgiven på dvd.

Text på filmtips: Peter Öberg

Det här inlägget postades i Alla artiklar, QLTR 2013 #4, Recensioner. Bokmärk permalänken.