Jani Perkiö – En kändis bland kändisarna?

Jani Perkiö – En kändis bland kändisarna?Jani_small

Bakom ett till synes blygt yttre döljer sig en av Sveriges mer framgångsrika autografjägare och troligen Umeås främste.

Redan vid tretton års ålder (1999) började den nu 27-årige Jani att samla autografer och bli fotograferad tillsammans med kändisar, på frågan om vem som var den första så blev svaret tyvärr att han inte minns exakt. Något som är fullt förståeligt då skörden nu börjar röra sig om hundratals bilder och ungefär lika många autografer. I hans resumé hittar man namn som Sven-Bertil Taube, Peter Harryson, Göran Persson och Martin ”E-type” Eriksson men även världskändisar som buktalaren och komikern Jeff Dunham, författaren och musikern Kinky Friedman och vid senaste Sverigebesöket även skådespelaren Tom Cruise som var i Stockholm för att promota filmen Jack Reacher.
– Han var väldigt trevlig men hade inte tid att prata, det var många som ville ha autografer

Roligast är när han får bli fotograferad med kändisarna och bilderna hamnar oftast på Facebook i Janis omfattande arkiv men lite då och då syns han även i media som när han vid regentsbesöket i Umeå i år blev fotograferad med Hans Majestät Konungen. Den gången blev det tyvärr ingen autograf då kungen som statsöverhuvud inte får skriva såna, däremot fick han motta gratulationer från kungens livvakter varav en också ställt upp som fotograf.

Att hitta vart alla dessa kändisarna kommer att vara för att kunna träffa dem är ett gediget arbete som går ut på att läsa på Facebook och i tidningar och helt enkelt hålla ögonen öppna, oftast är det något han gör helt själv och vissa gånger kan det vara svårt att väl på plats komma förbi vakterna och få komma nära. Jani berättar att han i några fall helt enkelt fått ge upp och försöka en annan gång. Huruvida Jani faktiskt är en kändis för kändisarna vet han inte om han vill gå med på men han säger att det varit fall då de har känt igen honom från att ha träffat honom tidigare, något som kan ses som en bedrift i sig.

Bland några av de tillfällen han minns speciellt finner man mötet med E-type som utöver autografen ritade en gubbe och självklart mötet med kungen som var något av en dröm som gick i uppfyllelse. Nästa på listan över drömkändisar att träffa nämner han Zlatan Ibrahimovic, Jani försökte få träffa Zlatan då denne var i Umeå senast men lyckades tyvärr inte. Det avskräcker inte Jani som är duktig på att samla ihop till resor och när denna artikel skrevs förberedde sig för att åka ned till Stockholm i ett ytterligare försök att få träffa Zlatan och resten av fotbollslandslaget.

Text: Ronnie Berg
Foto på Jani: Nikdesign

Det här inlägget postades i Alla artiklar, Autografjägaren, QLTR 2013 #4, Reportage. Bokmärk permalänken.