Provokativt och politiskt album från Umeåpunkare

kardinal synd web

Kardinal Synd, foto Marcus Norman

Bandet Kardinal Synd släpper i dag 1 augusti ett nytt album med titeln ”Umeå” och det är ett politiskt album utan tvekan. På omslaget finns ett foto av vad vi tror är en T-shirt eller möjligen en backdrop med en upp och nervänd kulturhuvudstadslogo. Punkscenen i Umeå har under lång tid visat missnöjet med hur Umeå 2014 behandlat scenen.

kardinal synd umea

Albumomslaget från skivan ”Umeå”

I Umeå har protesterna runt bland annat Verkets flytt och HC och punk-scenens frånvaro ur satsningarna 2014 har varit massiva men lugnades lite när en i sammanhanget 2014 symbolisk summa av 90 000 kr delades ut (till två föreningar för att göra 6 konserter med internationella (!) artister).  Andra röster har höjts som menar på att subkulturerna i Umeå har lämnats utanför kulturhuvudstadssatsningen trots löften om inkluderande.

Men omslaget till trots så handlar inte skivan särskilt mycket om själva kulturhuvudstadsåret utan verkar mer belysa staden Umeå från ett annat perspektiv än den glada turistvänliga bilden. Kritik, frågor och berättelser kommer till ytan. Men skivan tar även upp det kommande valet, vikten att rösta men en annan utstickare är låten ”Fatta” som man utan att vara geni kan gissa är ämnad som bidrag för ”Fatta!”-kampanjen.

QLTR tog sig en pratstund med Kardinal Synd.

Det är en tydlig satir över kulturhuvudstadsåret ni presenterar på ert omslag. Hur känner ni inför 2014-året?
– Året som sådant känner man väl för som precis alla andra år. Man blir ett år mer gubbe, ett år ytterligare desillusionerad och ett år argare på att folk aldrig lär sig något av historien. Kulturhuvudstadsåret som koncept är väl helt ok, får man väl säga, men dessvärre hade någon rätt otur när dom planerade hur det skulle sättas ihop. Det känns inte helt reko att stora företag, ofta dessutom utländska, ges större del av en kulturbudget än vad kulturutövare och rena kulturarrangemang får. Man blir allt annat än lycklig när man tittar på en del specifikationer på hur mycket cash som har kastats bort på vad. Så hur känner vi inför 2014… jadu. Kluvna, skulle man nog lugnt kunna säga. Med en yxa. Balticgruppens yxa.

Flera av era låtar har klara politiska budkap där ni uppmanar till att rösta, agera och ta avstånd från SD. Hur hoppas ni att valet går?
– Bätte än sist, i alla fall. Vi hymlar väl inte direkt med att vi tycker om solidaritet och jämlikhet och jämställdhet och tycker man om sådant så tycker man inte lika som sittande regering gör, och absolut inte vad intelligensreserven i SD gör. Först och främst hoppas vi på ett regeringsskifte till något rött och vackert.

Umeå har en stark punkscen, hur och varför kom Kardinal Synd till som band och vad driver er?
Kardinal Synd är det enda bandet som jag känner till som faktiskt blivit av efter att två polare på fyllan sagt ”Vi borde starta ett band!” och blivit hysteriskt peppade över idén tills bakfyllan kickat in. Martin och Kalle hade hällt i sig ohemula mängder vin och sen ringdes ett samtal till Love och så blev det punk… typ. Gubbig punk. Vi drivs väl av det som folk drivs av som oftast. Det som är skoj och det som gör att man blir flyg förbannad. Slå ihop totalt missnöje med total glädje så får man en ganska fin slutprodukt.

Ni hittar det redan nu omtalade albumet på
https://itunes.apple.com/se/album/umea/id897811168

Det här inlägget postades i Alla artiklar, Ettan, Kulturnyheter. Bokmärk permalänken.